Herbáció Növénybolt www.novenybolt.hu

nzr@herbacio.hu
+3630 437 8900

Herbáció Növénybolt www.novenybolt.hu
  • Kategóriák
    • NÖVÉNYES KÖNYVEK, MAGAZINOK 
    • NÖVÉNYEK, MAGOK, HAJTÁSOK 
    • EGYÉB NÖVÉNYES TERMÉKEK 
    • SZOLGÁLTATÁSAINK 
  • RÓLUNK
  • KÉPGALÉRIA
  • "Kertilégy" BLOG
2. könyvünk: Tartósítás régi módszerekkel
2. könyvünk: Tartósítás régi módszerekkel
2 000 Ft
  1. HERBÁCIÓ KÖNYSOROZAT
  1. NÖVÉNYES KÖNYVEK, MAGAZINOK
  2. HERBÁCIÓ KÖNYSOROZAT

2. könyvünk: Tartósítás régi módszerekkel

Cikkszám:
2
2. könyvünk: Tartósítás régi módszerekkel

Régen az emberek úgy tudták tartósítani a kertben termett zöldségeiket, gyümölcseiket, valamint az erdőről, mezőről begyűjtött vadon termő ehető növényeket, hogy nem használtak tartósítószert – mert az nem is volt.
Hőkezeléssel, dunsztolással és bizonyos fűszerek hozzáadásával, a légmentes lezárással meg tudták akadályozni a lekvár, befőtt, vagy bármilyen házilag készített termék megromlását. Tudták, hogy lehet alkoholban, olajban, ecetben tartósítani. Ismerték a trükköket arról, hogy bizonyos mennyiségű cukor, vagy só szintén tartósító hatású: ez az alapja a gyümölcssajtok készítésének.
Az aszalt, szárított gyümölcsök esetén pedig a víz elvonása és az emiatt bekövetkező cukor koncentrációemelkedés miatt állnak el hosszú ideig e finomságok. A Herbáció magazin immár 14. éve szolgálja a növények különleges felhasználása iránt érdeklődő olvasótáborát. Ebben a könyvben a hagyományos tartósítási módokat gyűjtöttük össze sok recepttel. Bízunk benne, hogy sok ötletet merítenek majd belőle azok is, akik otthon, családjuk örömére foglalkoznak befőzéssel, azok is, akik őstermelőként eladásra készítenek különleges - ségeket…
Célunk, hogy sok erdőt-mezőt járó kiránduló is ismerkedjen meg az ehető vadon termő növényekkel, és e különleges ízeket minél többen élvezhessék
ne csak nyáron, hanem tartósítva télen is…


Fontos Információk! A megrendelés után a rendszer egy automatikus összesítőt küld Önnek emailben, ekkor kérjük még ne utaljon! Várja meg, hogy munkatársunk felvegye Önnel a kapcsolatot, mivel a webáruházban alapítványi és őstermelői termékek is vannak, így ettől is függ hogy milyen bankszmlaszámra kérjük majd az utalást.
Növények vásárlása (vagy növényt is tartalmazó megrendelés) esetén a minimális rendelési érték postai szállításnál jelenleg 10.000 Ft. A 10.000 Ft feletti megrendelésnél Postán maradóra, Posta Pontra a szállítás INGYENES! Postai csomagautomatába nem szállítunk, mert ha az napon van, akkor a növények valószínűleg nem élik túl. Amennyiben háznál történő kézbesítést kér, annak csomagköltsége 10 kg-ig 2000 Ft, 10-20 kg-ig 3000 Ft.

2 000 Ft
  • Részletek
Részletek

02 Bevezető

04 1. fejezet: Néprajz és tudomány

05 Tartósítás otthon: mitől áll el, mitől romlik meg?

07 Otthon befőzni – kicsit lutri…

08 A száraz dunszt és a nedves dunszt

Régen az emberek úgy tudták tartósítani a kertben
termett zöldségeiket, gyümölcseiket, valamint az erdőről,
mezőről begyűjtött vadon termő ehető növényeket, hogy
nem használtak tartósítószert – mert az nem is volt.
Hőkezeléssel, dunsztolással és bizonyos fűszerek hozzáadásával, a légmentes lezárással meg tudták akadályozni
a lekvár, befőtt, vagy bármilyen házilag készített termék
megromlását. Tudták, hogy lehet alkoholban, olajban,
ecetben tartósítani. Ismerték a trükköket arról, hogy
bizonyos mennyiségű cukor, vagy só szintén tartósító
hatású: ez az alapja a gyümölcssajtok készítésének.
Az aszalt, szárított gyümölcsök esetén pedig a víz
elvonása és az emiatt bekövetkező cukor koncentráció
emelkedés miatt állnak el hosszú ideig e fi nomságok.
A Herbáció magazin immár 14. éve szolgálja a növények
különleges felhasználása iránt érdeklődő olvasótáborát.
Ebben a könyvben a hagyományos tartósítási módokat
gyűjtöttük össze sok recepttel. Bízunk benne, hogy sok
ötletet merítenek majd belőle azok is, akik otthon,
családjuk örömére foglalkoznak befőzéssel, azok is,
akik őstermelőként eladásra készítenek különleges -
ségeket…
Célunk, hogy sok erdőt-mezőt járó kiránduló is ismerkedjen meg az ehető vadon termő növényekkel,
és e különleges ízeket minél többen élvezhessék
ne csak nyáron, hanem tartósítva télen is…10 Tippek a sikeres üvegben tartósításhoz 11 Szükséges eszközök

12 2. fejezet: Termények tárolási, tartósítási lehetőségei 12 Zöldségek tárolása, egyszerűbb tartósítása

16 Gyümölcsök tárolása, egyszerűbb tartósítása

18 Fűszerek és gyógynövények tartósítása

18 Gabonák és magvak tárolása (magpástétomok, szendvicskrémek)

20 Ehető virágok tartósítása

20 Gombák tartósítása

22 Hús tartósítása (zsírban tartósítás, szárítás, füstölés)

24 3. fejezet: Tárolási és tartósítási technikák bemutatása

24 Tárolási módok: vermelés, lógatás, csomagolás

24 Aszalás, szárítás

30 Savanyítás, kovászolás

44 Befőtt

45 Szörp, szirup (hidegen kevert szörp, főzött szörp)

46 Gyógynövényes szirupok

48 Lekvárok, dzsemek, gyümölcsízek, marmeládok és gyümölcszselék

49 Pástétomok, zöldségkrémek, zöldségpürék

50 Gyümölcssajt

51 Eltevés sóban

52 Eltevés cukorban

52 Fűszervaj

54 Eltevés olajban és ecetben (fűszerolajok –bazsalikomolaj, borsolaj, fűszerecet – bazsalikomecet, fokhagyma ecet)

56 Eltevés alkoholban (csokis meggy dzsem, gyógyborzselé)

58 Tartósító fűszernövények, antibakteriális gyógynövények

64 4. fejezet: Különlegességek

64 Komposzt-tea, a házi tápoldat növényeknek

66 Növényi permetlevek (bodza, hagyma, csalán, gyermekláncfű, kamilla, káposzta, paradicsom, zsúrló, tejes permetlé, varádicslé)

70 Mosónövények a természetből (mosódió, vadgesztenye)

73 Hamulúg, az ősi mosószer és fafesték

76 Ehető vad növények feldolgozása tartósítása

82 Életünk és a fák - ételünk és a fák: az ehető fafajokról: több, mint

40 ehető fás szárú bemutatása, receptekkel (birskocsonya, birsalma sajt, mogyoró vaj, galagonya túró, zölddió liktárium, ecetes lucfenyőhajtás) 90 Menták világa (mentás teakeverékek, mentaszörp, mentás-mézes joghurt, mentés csokis keksz, mentás uborkasaláta, mentás citromkrém, mártás)

94 Torma a gyógyító zöldség (tormabor, torma koktél, mézes tormapép, tormakrém, tormapor, tormalevél főzelék)

96 5. fejezet Receptek

96 LEKVÁROK, DZSEMEK, ZSELÉK
Bodzás körtelekvár, Bodzavirág zselé, Muskotályos körtelekvár, Kökény lekvár almával, Lilahagyma lekvár, Levendulás málnalekvár, Levendulás sárgabaracklekvár, Szilvareszter, Rozmaringos almalekvár, Gyömbéres-chilis körtelekvár, Sárgarépás-diós almalekvár, Egres dzsem, Eper-rebarbara dzsem, Bodzás eperdzsem, Bodzavirág dzsem almával, Akácvirágdzsem almával, Csipkebogyó püré, Szőlőlekvár, Céklás lilahagyma lekvár, Tökdzsem, Levendulás málnalekvár, Ananászos töklekvár, Sütőtök lekvár kakukkfűvel, vagy levendulával, Homoktövis lekvár pálinkával, Berkenye-alma lekvár ginnel, Paradicsomdzsem, Narancsdzsem gyömbérrel, fahéjjal, Citromdzsem, Zöldparadicsom lekvár, Rebarbara lekvár pirított magvakkal, Konyakos eperdzsem, Fenyőtű zselé, Kökényzselé, Vérnarancs zselé, Szederzselé likőrrel, Galagonyalekvár, Galagonya íz, Kökényzselé

106 SZÖRPÖK
Csipkebogyó szörp, Rózsaszörp, Bodzavirág szörp, Szárított bodzavirágból szörp, Akácvirág szörp, Bodzabogyó szörp , Orgona szörp, Levendulás-citromos szörp, Hársvirág szörp, Narancsízű sárgarépaszörp, Szirom szirup, Meggyszörp, Almaszörp, Narancshéj ital, Vaníliás-, vagy fűszeres cukorszörp

110 GYÜMÖLCSSAJTOK
Vegyes gyümölcssajt, Meggysajt, Sárgabaracksajt

112 BEFŐTTEK
Cukkini/tök fűszeres lében, Vaníliás-szegfűszeges tökbefőtt, Tárkonyos őszibarack, Zölddió cukorszirupban, Mustáros meggy Erdélyből, Gyümölcsök ecetben, „Rumtopf”, avagy agglegénybefőtt, Görögdinnyehéj cukorban, Fűszeres őszibarack

114 ÉTELÍZESÍTŐK, MÁRTÁSALAPOK, CSATNIK
Fűszeres paradicsom, Sűrített paradicsom-variációk, Padlizsánkása Dél-Oroszországból, Bodzabogyó chutney
 

116 GYÓGYNÖVÉNYES FŰSZERKRÉMEK

118 KENHETŐ MÁRTÁSOK Köményes fokhagymakrém, Mentás-fokhagymás pesztó,

119 GÖRÖGDINNYEHÉJ Savanyítva, kandírozva...

120 TÁMOGATÓINK HIRDETÉSEI

125 TARTALOMJEGYZÉK

128 FELHÍVÁS


Fontos Információk! A megrendelés után a rendszer egy automatikus összesítőt küld Önnek emailben, ekkor kérjük még ne utaljon! Várja meg, hogy munkatársunk felvegye Önnel a kapcsolatot, mivel a webáruházban alapítványi és őstermelői termékek is vannak, így ettől is függ hogy milyen bankszmlaszámra kérjük majd az utalást.
Növények vásárlása (vagy növényt is tartalmazó megrendelés) esetén a minimális rendelési érték postai szállításnál jelenleg 10.000 Ft. A 10.000 Ft feletti megrendelésnél Postán maradóra, Posta Pontra a szállítás INGYENES! Postai csomagautomatába nem szállítunk, mert ha az napon van, akkor a növények valószínűleg nem élik túl. Amennyiben háznál történő kézbesítést kér, annak csomagköltsége 10 kg-ig 2000 Ft, 10-20 kg-ig 3000 Ft.

 

Oldaltérkép
  • Nyitóoldal
  • Termékek
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
  • facebook

Ismerjék meg weblapjainkat!

www.herbacio.hu
www.novenybolt.hu
www.novenygyujto.hu

Webáruház készítés
  • NÖVÉNYES KÖNYVEK, MAGAZINOK 
  • NÖVÉNYEK, MAGOK, HAJTÁSOK 
  • EGYÉB NÖVÉNYES TERMÉKEK 
  • SZOLGÁLTATÁSAINK 
  • RÓLUNK
  • KÉPGALÉRIA
  • "Kertilégy" BLOG
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.